Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Joe narazil na Irák

Před šesti lety kandidoval na viceprezidenta. Nyní prohrál v senátních primárkách. Proč kouzlo demokrata Liebermana přestalo působit, když tvrdí, že se nezměnil?

Před šesti lety kandidoval na viceprezidenta. Nyní prohrál v senátních primárkách. Proč kouzlo demokrata Liebermana přestalo působit, když tvrdí, že se nezměnil?

V roce 2000 své senátní křeslo obhájil, aniž by se musel namáhat s kampaní, letos půjde do kampaně jako soukromník. To je v USA naprosto výjimečná situace. Přesto existuje jednoduché vysvětlení. Joseph Lieberman si svou primárkovou porážku způsobil kladným přístupem k nepopulární irácké politice prezidenta Bushe. Jeho principiální a neměnný postoj k angažmá v Iráku bez ohledu na okamžité nálady veřejnosti sice ocenili zahraničněpolitičtí experti, narazil však u demokratické základny – ač se jinak Lieberman může pyšnit nejlepšími známkami od ekologistů, odborů či skupin hájících právo žen na potrat, tedy u témat, která jsou pro každého demokrata důležitá.

Právě iráckou kartu využil protikandidát a milionář Ned Lamont, který na kampaň utratil již 4 miliony dolarů z vlastních úspor. Opakovaně představoval Liebermana jako Bushovu loutku a v jednom z ostrých reklamních spotů nechal senátorovu tvář digitálně proměnit v obličej prezidenta, zatímco hlasatel tvrdil, že Lieberman hovoří a chová se jako George Bush. I když se senátor bránil, že nepodporuje prezidenta, ale jen americké ozbrojené síly, demokratičtí voliči, kteří Bushovi nemohou přijít na jméno a situaci v Iráku považují za katastrofu, jeho vysvětlení nepřijali nebo se k nim nedostalo.

S Bushovým polibkem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].