Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Po letech relativní stagnace se česká hudební scéna prudce rozvíjí. Nastupuje nová generace a s ní nové styly i nová média, která hudební realitu reflektují.

Po letech relativní stagnace se česká hudební scéna prudce rozvíjí. Nastupuje nová generace a s ní nové styly i nová média, která hudební realitu reflektují. Jedním z těch výjimečných médií, které ze skromných začátků vyrostlo v důležitý inspirační zdroj, je hudební dvouměsíčník HIS Voice. Zrovna teď slaví páté narozeniny a vychází jeho jubilejní číslo se zaměřením na vztah hudby a technologie. Najdeme v něm zajímavý rozhovor s tvůrcem zásadního hudebního softwaru Max/MSP Millerem Puckettem, který svým vynálezem radikálně ovlivnil tvář hudební avantgardy druhé poloviny devadesátých let, ohlédnutí za kulturou Do it yourself (neboli Udělej si sám) v bývalém Československu, profil Roberta Mooga, představení žánru breakcore a mnoho dalších cenných textů.

Je třeba připomenout, že redakční tým z HIS Voice dnes nevytváří jen časopis, ale každou sobotu vysílá hudební pořad na Rádiu Akropolis a stojí také za důležitým festivalem Stimul s výrazně objevnou dramaturgií. Pokračování tohoto projektu se připravuje v únoru, kdy v jeho rámci přijede z Gdaňska do pražského klubu NoD kapela Pink Freud, jeden z hlavních představitelů současného elektronického jazzu v Polsku.

Zkrátka a dobře, HIS Voice a jeho tým dělají svou práci čím dál lépe a řadí se spolu s časopisy Taneční Zóna, Cinepur nebo Umělec k důležitým kamenům reflexe současného umění u nás. Ale nakonec přece jen jedna výtka mladé redakci slibně se rozvíjejícího časopisu: bohužel je to naprosto pánská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].