Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Izraelské období nejistoty

Ariel Šaron založil novou izraelskou stranu Vpřed. Vzápětí vyrazil do voleb s tím, že dá Izraeli stálé hranice, za nimiž vznikne palestinský stát.

Premiér Olmert, 2009 • Autor: Profimedia.cz / AFP
Premiér Olmert, 2009 • Autor: Profimedia.cz / AFP

Ariel Šaron založil novou izraelskou stranu Vpřed. Vzápětí vyrazil do voleb s tím, že dá Izraeli stálé hranice, za nimiž vznikne palestinský stát. Strana se dostala do čela průzkumů veřejného mínění a jejího zakladatele obratem sklátila mozková mrtvice. Jak teď bude vypadat cesta k vytčenému cíli bez jejího autora u kormidla? Nezmění svůj směr a rychlost? První odpovědi měl poskytnout minulý týden.

Šimon Peres táhne

Po pravdě řečeno ale poskytl jen důležité náznaky a indicie. Důvodem je jednak úcta k premiérovi, který se ještě neprobral z umělého spánku na jednotce intenzivní péče, ale hlavně fakt, že až v minulém týdnu bylo potvrzeno konání voleb do palestinské samosprávy. Ty se uskuteční 25. ledna, dva měsíce před těmi izraelskými. A dokud nebude jasno o úspěchu či neúspěchu Hamasu, který Izrael neuznává a odmítá s ním jednat, žádný izraelský politik předem nevyrukuje s konkrétními plány a harmonogramy. Až 25. leden tedy ukáže, jak je nalajnované hřiště, a teprve v takto stanovených mantinelech se rozjede konkrétní volební kampaň.

Zprávy z Izraele tak vyplňovaly v minulém týdnu hlavně informace o Šaronově zdravotním stavu – zda a kterou končetinou pohnul (pravou rukou i nohou), respektive při jaké hudbě (Mozart) a jaké vůni (pečené maso šuarma) ho lékaři probouzejí tím, že postupně snižují dávky sedativ. Druhé v pořadí byly spekulace o předvolebních personálních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].