Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová si minulý týden připsala už druhé dílčí vítězství ve sporu s prezidentem a ministrem spravedlnosti.

Fotografie: Předsedkyně Nejvyššího soudu je na cestě k vítězství. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Předsedkyně Nejvyššího soudu je na cestě k vítězství. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová si minulý týden připsala už druhé dílčí vítězství ve sporu s prezidentem a ministrem spravedlnosti. Plénum Ústavního soudu rozhodlo, že paragraf, který hlavě státu umožnil Brožovou odvolat, je protiústavní, a zrušil ho. Ústavní soud už dřív prezidentovo rozhodnutí pozastavil a Brožová po celou dobu zůstávala ve funkci. Mezitím čelila silnému tlaku z několika stran. Kromě prezidenta vedlo psychologickou válku i ministerstvo spravedlnosti: Brožovou ignorovalo a komunikovalo jen s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, který se proti ní postavil. Část soudců Nejvyššího soudu napsala petici, kde ji vyzvala k opuštění funkce.

Věcnou podstatou případu byla nespokojenost vlády a prezidenta s tím, že Nejvyšší soud pod vedením Brožové nepokáral soudy nižší instance za to, že za stejné prohřešky dávají různě vysoké tresty. Podle právníků ale předsedkyně Nejvyššího soudu nemůže zasahovat do nezávislého rozhodování ostatních soudců, pokud není přímo členem příslušného senátu. Co se týče podstaty sporu, prezident vycházel z toho, že když jmenuje soudkyni do funkce, může ji také odvolat. Ústavní soud – podobně jako předtím v roce 2002 – si ale myslí, že moc výkonná nemá právo jakkoli zasahovat do moci soudní. České autority v oboru ústavního práva se neshodnou – zatímco bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl či právník Jiří Přibáň rozhodnutí soudu vítají, protože odkazuje na princip dělby moci obsažené v české ústavě, profesor pražské právnické fakulty Václav Pavlíček jej naopak kritizuje. V souladu s prezidentem má za to, že ten, kdo jmenuje, také odvolává.

Podobně jako teď v Česku dopadl spor o pravomoci soudní a výkonné moci před šesti lety na Slovensku. Vláda tehdy usilovala o odvolání předsedy Nejvyššího soudu. Zpravodaj Komise pro lidská práva Hospodářského a sociálního výboru OSN však upozornil, že se takový krok neslučuje s mezinárodními standardy zajišťujícími nezávislost soudců, a návrh vlády padl pod stůl.

O konečném vítězství Ivy Brožové se ale ještě mluvit nedá. Soudkyně podala několik dalších žalob, které zatím nebyly uzavřeny, a ona se tudíž nechce k případu vyjadřovat. O samotném odvolání ještě rozhodne tříčlenný senát. Ivu Brožovou 12. května srazilo na přechodu pro chodce auto a od té doby je v pracovní neschopnosti. Podle jednoho z jejích hlavních oponentů, místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, se po nehodě situace v instituci zklidnila. „V době nemoci paní doktorky ji legitimně zastupuji.“ Pokud Ústavní soud definitivně zruší její odvolání, jak se Pavel Kučera zachová? „Až se tak stane, tak to budeme řešit, do té doby bych se nerad vyjadřoval.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].