Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Přes tuhle smlouv vlak nejede

Může to fungovat jako první velká zkouška, nakolik jsou v Česku manažeři odpovědní za svá rozhodnutí. Zkraje letošního roku totiž vedení Českých drah oznámilo, že kvůli špatnému miliardovému nákupu rychlovlaků Pendolino podává žalobu. A protože aktéři této investice jsou známí, daňoví poplatníci a zvlášť ekonomové se mohli těšit na to, jak si justice s případem poradí.

Fotografie: Opět na cestě do zapomnění. • Autor: Respekt
Fotografie: Opět na cestě do zapomnění. • Autor: Respekt

Může to fungovat jako první velká zkouška, nakolik jsou v Česku manažeři odpovědní za svá rozhodnutí. Zkraje letošního roku totiž vedení Českých drah oznámilo, že kvůli špatnému miliardovému nákupu rychlovlaků Pendolino podává žalobu. A protože aktéři této investice jsou známí, daňoví poplatníci a zvlášť ekonomové se mohli těšit na to, jak si justice s případem poradí. Uplynulo několik měsíců a pořád zůstává jen u těšení.

Naznačená pochybení

Jediný, kdo se v Českých drahách může o případu Pendolino bavit, je tiskový mluvčí Aleš Ondrůj. Dříve než sdělí, proč přesně management podal trestní oznámení, trvá na tom, že novinář musí vlak vidět. Chlouba Českých drah vyčkává na odjezd na pražském nádraží v Holešovicích. „Interiér připomíná palubu letadla,“ pronáší mluvčí s pohledem na červená a modrá křesla, kam se pomalu usazují cestující. „Chceme ukázat novou tvář Českých drah, průvodčí, jak vidíte, mají uniformy jako stevardi.“ S každým z nich si pak potřásá rukou.

Ondrůjova snaživost zapadá do strategie jeho nadřízených. Pro generálního ředitele Českých drah Josefa Bazalu a ministra dopravy Milana Šimonovského byl dlouho před svezením prvního zákazníka projekt Pendolino otázkou prestiže. Ministr mluvil o přelomu v zavádění nových typů vozidel na dráze. Na kampaň vychvalující rychlovlaky Pendolino slovy „Lepší, než jste čekali“ padlo z rozpočtu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].