Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Riziko je součást normálního života

>Werner D‘Inka (52) je jedním z pěti vydavatelů ve světě nejčtenějších německých novin Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Studoval na univerzitě v Mohuči a na Svobodné univerzitě v Berlíně žurnalistiku, historii a politiku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Werner D‘Inka (52) je jedním z pěti vydavatelů ve světě nejčtenějších německých novin Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Studoval na univerzitě v Mohuči a na Svobodné univerzitě v Berlíně žurnalistiku, historii a politiku. Ve FAZ pracuje od roku 1980: nejprve jako vedoucí sekce pro videotexty, televizi a elektronické zpravodajství, později v redakci novin, kde roku 1991 převzal funkci vedoucího vydání. Od března minulého roku se stal spoluvydavatelem a má na starosti regionální přílohy.

Tento rozhovor vedeme v době, kdy se v České republice politická situace dostala do patu. Vy jste v Německu zažili něco podobného a také výsledky voleb v USA a Itálii ukazují, že dosáhnout širokého konsenzu při dnešní formě demokracie je mnohem těžší než třeba před dvaceti lety. Co z toho pro nás vyplývá?

Je skutečně pozoruhodné, jaké vznikají paralely. Tak například, jak v den prohry ztratili sebekontrolu šéfové stran, které v Evropě prohrály: pánové Schröder, Berlusconi i Paroubek. Všichni tři nadávali ostatním stranám a médiím, ale nakonec museli akceptovat volební výsledky. Doopravdy se zdá, že už neexistuje jasný rozdíl mezi většinou a menšinou a že i pro ty největší, lidové strany je čím dál těžší získávat stabilní většinu a sestavovat stabilní vlády. Současný trend ukazuje, že se budou asi tvořit velké koalice. V Německu po loňských volbách čistě početně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].