Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

V Kremlu zkouší myslet na budoucnost

Rusko patří k zemím, které se radují z vysokých cen ropy a plynu. Nakolik se ale radují samotní Rusové?

Rusko patří k zemím, které se radují z vysokých cen ropy a plynu. Nakolik se ale radují samotní Rusové?

V Rusku platí jedno staré přísloví: Když nejsou peníze, je to problém, pokud ale jsou, je to problém ještě větší. Kvůli rekordním cenám ropy a plynu teď Rusové peníze mají. Mají tedy i problémy s tím, jak s nimi naložit?

Zlaté časy už v Rusku jednou zažili. Psala se 70. léta minulého století a na Západě vypukla energetická krize. OPEC se společně domluvil na zdražení ropy, barel stál až 35 dolarů a SSSR mohla z příjmů zásadně modernizovat svoji armádu. Studená válka byla v plném proudu a běžný občan Ruska byl rád, že nesedí ve vězení a má co jíst. A že je možné příjmy z ropy rozumně rozdělovat mezi obyvatelstvo jako třeba v Kuvajtu? O tom tehdy v Rusku nikdo neslyšel.

Dnes to mají Putin a jeho tým těžší. Všichni kolem se ptají, co s těmi miliardami dolarů bude, kam je vláda chce investovat. Vláda již před časem zřídila Stabilizační fond (SF), v němž je nyní asi 1,8 bilionu rublů (necelých 1,5 bilionu korun), když jen od začátku letošního roku přibylo 600 miliard rublů.

Ministerstva se teď mezi sebou přou o to, kdo má z dolarového koláče ukrojit větší díl. Během nedávného setkání šéfů vlád Eurasijského ekonomického společenství v Minsku prohlásil ruský premiér Michail Fradkov, že už ví, jak by se daly peníze moudře utratit. Výčet zní ale zatím velmi obecně: jde o výzkum moderních technologií, vesmírný program, rozvoj telekomunikací. Nic…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].