Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zabití na útěku, další prosím

Vypadá to jako pořádná porce smůly: ti chlapi přišli do práce odkroutit si běžnou policejní službu a večer skládali uniformu do skříně jako podezřelí spolupachatelé zločinu.

Fotografie: Od Palachova týdne k biolihu. (Borník) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Od Palachova týdne k biolihu. (Borník) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Vypadá to jako pořádná porce smůly: ti chlapi přišli do práce odkroutit si běžnou policejní službu a večer skládali uniformu do skříně jako podezřelí spolupachatelé zločinu. Přitom neudělali nic než že stáli a koukali. Bohužel na to, jak jejich kolega mlátí ženu. A v tom je ta smůla: fotografii policistů sledujících bití političky Kateřiny Jacgues přinesla všechna zdejší média a policejní prezident oznámil, že si na skupinku přihlížejících posvítí. O tom, zda nečinností spáchali zločin, má rozhodnout Inspekce ministra vnitra. Tedy spolek hnaný právě v těchto dnech občanskými aktivisty před Ústavní soud se závažným obviněním: že pracuje na politickou objednávku. A nutno dodat, že čerstvý zásah inspektorů proti policejnímu týmu vyšetřujícímu možnou korupci špiček ČSSD toto podezření značně posílil.

Hlídači našich hlídačů

Dámy a pánové spěchající po majestátních schodech budovy v pražské Střelniční ulici mají vážné tváře odpovídající jejich vážnému úkolu: musí dohlížet na ty, kteří dohlížejí na nás na všechny. Jsme v sídle Inspekce ministra vnitra, oddílu policistů, kteří stojí mimo policejní sbor a jsou odpovědní přímo šéfovi rezortu. Pokud se vyskytne podezření, že se kterýkoli policista dopustil trestného činu, putuje případ rovnou sem do ministerského chrámu ve Střelniční ulici. Tady jej inspektoři „prověří“ – a rozhodnou, jestli se jedná o trestný čin, nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].