Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tři vraždy stačí, Uzunoglu

Když Yekta Uzunoglu (52) povstane před pražským soudem a energicky mává svazkem dokumentů, trochu připomíná slavného románového advokáta Perryho Masona.

Fotografie: Co to znamená, když se řekne policie? Zeptejte se Yekty Uzunogla. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Co to znamená, když se řekne policie? Zeptejte se Yekty Uzunogla. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Když Yekta Uzunoglu (52) povstane před pražským soudem a energicky mává svazkem dokumentů, trochu připomíná slavného románového advokáta Perryho Masona. A detektivce z velkého světa se podobá i jeho případ: na jedné straně obvinění z pokusu o tři vraždy, podvody, únosy a mučení, a na druhé straně vážná možnost, že zkažení policisté ve prospěch skupiny podnikatelů obvinili a zničili nevinného muže. Jediný rozdíl proti nebojácnému Perrymu je ten, že šedovlasý kurdský lékař tady nehájí žádného mandanta, ale sám sebe. A teď se drama, které se vleče už roky, přiblížilo k závěru.

Detektiv, který se vyzná

„Můj případ se táhne už 11 let a desítky důkazů svědčí o tom, že vyšetřování bylo od počátku manipulováno. Kdo za tím stojí? Komu jsem stál za to, aby se děly takové věci v právním státě?“ klade Yekta Uzunoglu soudcům řečnickou otázku. V přetopené soudní síni o velikosti rozměrnějšího panelákového pokoje sedí kromě senátu, žalobce a obžalovaného asi dvacítka diváků. Senátor Jaromír Štětina, bývalí disidenti Dana Němcová a John Bok a několik novinářů si pečlivě zapisují vyřčená slova. Je profesionální ctí být u závěru případu, v jehož počátcích udělala média na základě podstrčené policejní zprávy z kurdského lékaře usazeného v Čechách nebezpečného mafiána.

„Jeho trestná činnost nese všechny znaky organizovaného zločinu. Uzunoglu obchodoval se zbraněmi a drogami,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].