0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Diskuse6. 5. 20068 minut

Udusí Číňané nás i sebe sama?

Je to supervelmoc, pokud jde o počet chudých, ale současně celý svět ohromeně sleduje její hospodářský růst. Je rozmach „čínského komunistického kapitalismu“ nadějí, nebo naopak temnou hrozbou? Debatuje členka pražského liberálního think tanku se známou sinoložkou.

,
Tereza Urbanová
Astronaut

Je to supervelmoc, pokud jde o počet chudých, ale současně celý svět ohromeně sleduje její hospodářský růst. Je rozmach „čínského komunistického kapitalismu“ nadějí, nebo naopak temnou hrozbou? Debatuje členka pražského liberálního think tanku se známou sinoložkou.

V lednu vydal Worldwatch Institute další ze své série Zpráv o stavu světa. Tentokrát se zaměřil na růst Číny a Indie, který označil za jednu z nejvážnějších hrozeb pro dnešní svět. Zároveň v něm však vidí i jednu z největších příležitostí. Jak je možné říkat jedním dechem dvě tak protichůdné věci?

V červnu 2005 oznámilo Ministerstvo vodních zdrojů Číny, že 300 milionů obyvatel čínského venkova nemá přístup k nezávadné pitné vodě a 190 milionů obyvatel pije vodu s obsahem škodlivých látek. Třicet procent čínských lesů je zasaženo kyselými dešti. Sedm z deseti nejznečištěnějších měst světa najdete na území Číny. Počet aut v zemi se za posledních 10 let více než zečtyřnásobil. Spotřeba surovin v Číně neustále roste a Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že se emise skleníkových plynů v příštích 20 letech zvýší o téměř 120 procent. Hrozba je tedy zřejmá.

V čem ale spočívá ona příležitost? V hledání odpovědi na otázku, jak negativní dopad růstu Číny na životní prostředí co nejúčinněji eliminovat. Mnozí volají po zvyšování standardů kvality životního prostředí doplněné o přísné postihy pro ty, kdo je poruší. Rovněž se objevují návrhy zdanit produkty, které mají…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc