Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Když zprávy, tak zadarmo

Světový novinový byznys čelí největší změně za posledních sto padesát let. Prodej velkých deníků rapidně klesá a zdá se, že noviny to mají spočítané.ž Prodej seriózních novin klesá po celé Evropě i v Americe, tradiční čtenáři vymírají a noví si už chtějí vybírat zprávy sami a zadarmo. Co za tím vězí? Je to dobrá, nebo špatná zpráva?

Fotografie: Čtení akorát na cestu do práce. • Autor: Respekt
Fotografie: Čtení akorát na cestu do práce. • Autor: Respekt

Světový novinový byznys čelí největší změně za posledních sto padesát let. Prodej velkých deníků rapidně klesá a zdá se, že noviny to mají spočítané. Trend je dobře patrný i u nás: průměrný prodaný náklad MF Dnes klesl za posledních deset let o desetinu, Práva o třetinu a Hospodářských novin dokonce o polovinu. Prodej seriózních novin klesá po celé Evropě i v Americe, tradiční čtenáři vymírají a noví si už chtějí vybírat zprávy sami a zadarmo. Co za tím vězí? Je to dobrá, nebo špatná zpráva?

Murdoch dětem

Haně Zirnheltové je osmadvacet a posledních několik let pracuje v Chicagu v jedné marketingové firmě. Každé ráno si v metru vezme lokální bezplatné noviny Red Eye, kde se ve zkratce dozví, co se děje ve světě, Americe a jejím městě. V poledne se podívá na hlavní zprávy České televize na internetu, později na stránku metromix.com, kde najde další čerstvé informace a zajímavé tipy, jak v Chicagu strávit příjemně večer. Všechny zprávy jsou samozřejmě zadarmo, většinou placené z reklamy. „Ale domů mi chodí Economist a Bussines Week,“ říká Hana. „Deníky nekupuju, připadá mi to zbytečné,“ dodává nakonec.

Hana je typický příklad posunu, o kterém loni mluvil americký mediální magnát Rupert Murdoch, když ohlašoval změnu filozofie svých firem a velký nástup do internetového podnikání. Počet čtenářů novin se v Americe snížil od šedesátých let o třetinu a díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].