Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Radio Maryja čelí papeži

Papežštější než papež. Tento příměr od minulého týdne neplatí o polském ultrakatolickém Radiu Maryja. O zmíněné stanici je dlouho známo, že šíří nenávist vůči liberálům, homosexuálům, Rusům, Židům či Němcům, ale minulé úterý vyrazila na půdu ještě nezoranou – navezla se do samotného Benedikta XVI.

Fotografie: Tadeusz Rydzyk: vytahují těžké zbraně. - Autor: Piotr Janowski/AG • Autor: Respekt
Fotografie: Tadeusz Rydzyk: vytahují těžké zbraně. - Autor: Piotr Janowski/AG • Autor: Respekt

Papežštější než papež. Tento příměr od minulého týdne neplatí o polském ultrakatolickém Radiu Maryja. O zmíněné stanici je dlouho známo, že šíří nenávist vůči liberálům, homosexuálům, Rusům, Židům či Němcům, ale minulé úterý vyrazila na půdu ještě nezoranou – navezla se do samotného Benedikta XVI. Ten prý slouží jako zbraň pro ty, kteří chtějí Maryji zničit tím, že ji obviňují z nenávisti k Židům. Právě oni to teď mají snadné. Profitují totiž ze skutečnosti, že „nový papež je Němec a je mu zatěžko bránit veřejně někoho, kdo je prohlášen za antisemitu“. Politická bitva o Radio Maryja dospěla do finále. Připomeňme si její důležité body.

Radio Maryja vysílá už šestnáct let z města Toruně a v jeho čele stojí člen řádu redemptoristů, páter Tadeusz Rydzyk. O obsahu vysílání již byla řeč, nicméně ačkoli jsou hlásané názory v rozporu s naukou Jana Pavla II., Vatikán se do loňského podzimu proti němu nijak neohrazoval. Změna přišla až v listopadu, když liberální křídlo polské biskupské konference – mj. kardinálové Dziwisz, někdejší tajemník Jana Pavla II., a Glemp, polský primas – při své pouti do Říma dosáhlo toho, že Svatý stolec vyslal do Toruně první signály nesouhlasu. I katolická média musí respektovat „autonomii politické sféry“, řekl tehdy papež. I když nebyl adresný, média to interpretovala jako nelibost nad podporou Radia Maryja pro stranu Právo a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].