Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Match Point – Hra osudu (USA, režie Woody Allen)
Je to Woody Allen, a přece není. Chybí tu New York, velkoměstské neurózy, psychoanalýza i jazz. Se vší vážností vyprávěné drama, jež mělo minulý čtvrtek českou premiéru, natočil Woody Allen v Londýně, s britskými herci a snad všechna svá oblíbená tvůrčí témata nechal doma.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Match Point – Hra osudu (USA, režie Woody Allen)

Je to Woody Allen, a přece není. Chybí tu New York, velkoměstské neurózy, psychoanalýza i jazz. Se vší vážností vyprávěné drama, jež mělo minulý čtvrtek českou premiéru, natočil Woody Allen v Londýně, s britskými herci a snad všechna svá oblíbená tvůrčí témata nechal doma. Hlavním hrdinou filmu je chudý irský učitel tenisu Chris, který se chorobně touží dostat mezi smetánku.

Šance se mu naskytne v rodině bohatého Angličana Toma, jemuž dává hodiny. Chris se dá dohromady s jeho sestrou Chloe, plánují sňatek, nenasytný trenér si ale zároveň začne s Tomovou americkou snoubenkou. Dát přednost pragmatické cestě mezi elitu, nebo sexu? Chris se nechce vzdát ani jednoho. Woody Allen nastočil skvělý milostný thriller o etice a vášni, v němž má nakonec hlavní slovo náhoda. Jak říká úvodní metafora: když tenisový míček narazí do pásky v síti, může se překulit dopředu nebo spadnout na vaší půlku hřiště. Ať tak či tak, zápas rozhodne to, jestli máte štěstí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].