Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Láska v poušti Gobi

„Víte, proč velbloud nemá parohy? Jednou k němu přišel jelen a půjčil si je na oslavu. Prý že je hned druhý den vrátí. Ale nevrátil,“ vypráví stařičký pastevec a nakládá na svého dvouhrbého přítele trochu roští. Bajka tvoří předehru k okouzlujícímu mongolsko-německému snímku Příběh o uplakaném velbloudovi, jenž u nás nedávno zazářil na festivalu Dny evropského filmu a nyní vstupuje do kin. Sugestivní film ze života pastevců v mongolské poušti Gobi se pohybuje na pomezí dokumentu a hraného filmu a ukazuje, jak staré rituály dokáží probouzet mateřskou lásku.

Fotografie: Velbloudi potřebují hudbu. Foto KPA • Autor: Respekt
Fotografie: Velbloudi potřebují hudbu. Foto KPA • Autor: Respekt

„Víte, proč velbloud nemá parohy? Jednou k němu přišel jelen a půjčil si je na oslavu. Prý že je hned druhý den vrátí. Ale nevrátil,“ vypráví stařičký pastevec a nakládá na svého dvouhrbého přítele trochu roští. Bajka tvoří předehru k okouzlujícímu mongolsko-německému snímku Příběh o uplakaném velbloudovi, jenž u nás nedávno zazářil na festivalu Dny evropského filmu a nyní vstupuje do kin. Sugestivní film ze života pastevců v mongolské poušti Gobi se pohybuje na pomezí dokumentu a hraného filmu a ukazuje, jak staré rituály dokáží probouzet mateřskou lásku.

Dojeďte pro hudebníka

Obyvatelé tří jurt v poušti vstávají do nového dne. Stará žena šplíchá horké mléko do všech světových stran a krátce se modlí. Okolo se rozkládá velká farma s ovcemi, kozami a velbloudy. Život plyne v pomalém rytmu přírodních cyklů, obstarávání dobytka a výchovy dětí. Přichází jaro a s ním i krátké období, kdy se rodí velbloudí mláďata. V přímém přenosu sledujeme těžký velbloudí porod. Mládě vypadá poněkud nezvykle, je to vzácný albín. Matka se k němu nechce znát a odmítá je kojit. Od toho okamžiku začíná dramatický boj o život mláděte, kterému hrozí smrt hladem.

Nejmladší chlapci z rodiny dostávají za úkol přivézt ze vzdáleného města hudebníka, který umí hrou na chur, což je jakási mongolská obdoba violoncella se dvěma strunami z koňských žíní, doprovodit starý rituál hoos určený pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].