Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Fotografie: Atentát si zasloužil, o tom už Němci nepochybují. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Atentát si zasloužil, o tom už Němci nepochybují. Foto archiv • Autor: Respekt

Ještě včera večer byla mlha nad Prahou tak hustá, že ruzyňské letiště několik hodin nepřijímalo a i premiéru Jiřímu Paroubkovi hrozilo, že při návratu z německého hlavního města přistane v Čáslavi. Ve středu v šest hodin ráno už ale vše funguje a před vchodem do nástupní haly postává skupinka mužů a žen. Jeden z nich drží v ruce ceduli s českým vojenským znakem a nápisem „Operace Berlín“. Jde o krycí název pro nejodvážnější akci českého výstavnictví za posledních padesát let: přenesení výstavy Atentát na Heydricha do bývalého říšského hlavního města.

„Kde máte uniformy?“ ptá se jeden z příchozích. „V kufrech, abychom zbytečně neprovokovali,“ odpovídá kdosi z hloučku. Generálové – veteráni 2. světové války – se liší od historiků jen nějakým tím špendlíkem připnutým v klopě saka, připomínajícím jejich vyznamenání. V mužské společnosti, jejíž většinu tvoří historici z Vojenského historického ústavu v Praze, vyniká mimořádně krásná a elegantní žena. „Já jsem advokátka. Příbuzná Jana Kubiše,“ říká s téměř omluvným úsměvem, když delegaci, v níž je i jeden z výsadkářů, kteří byli za války vysláni do protektorátu, vedou letušky do ruzyňského salonku první třídy.

Mlha se přestěhovala z Prahy nad Berlín, a tak linka ČSA místo na Tegelu přistává na letišti Tempelhof v samém středu německé metropole. Jeho hala, výstavní ukázka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].