Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak se hrabe v české džungli

Českem letí zvěst o zlatém dole ukrytém kdesi pod Hradčany, jehož obrovské bohatství si už léta cpou do kapes vlivní úředníci. Muži na radnici hlavního města ale všechna nařčení odmítají s jednoduchou výzvou – ukažte důkazy. A ty nikdo nemá. Existují jen náznaky, které po sobě nechávají někteří z údajných zlatokopů. Asi nejvýraznější stopou na tomto poli je příběh pražského památkáře Jiřího Musálka a jeho malostranské rezidence.

Fotografie: Musálek: pražská památka. Foto archiv pražského magistrátu • Autor: Respekt
Fotografie: Musálek: pražská památka. Foto archiv pražského magistrátu • Autor: Respekt

Českem letí zvěst o zlatém dole ukrytém kdesi pod Hradčany, jehož obrovské bohatství si už léta cpou do kapes vlivní úředníci. Muži na radnici hlavního města ale všechna nařčení odmítají s jednoduchou výzvou – ukažte důkazy. A ty nikdo nemá. Existují jen náznaky, které po sobě nechávají někteří z údajných zlatokopů. Asi nejvýraznější stopou na tomto poli je příběh pražského památkáře Jiřího Musálka a jeho malostranské rezidence.

Důkazy a žádné řeči

Nejprve trocha suché teorie. Každý, kdo chce v historickém srdci Prahy udělat jakýkoli stavební zásah ve svém domě či bytě, musí dostat svolení magistrátu. Neexistují přitom žádná obecně daná pravidla (viz box), takže narazit na úřední nevůli je možné s kdejakou maličkostí. A stejně tak je možné cokoli zdárně vyřešit – pokud člověk ví, jak namazat drhnoucí soukolí. Vládnout souhlasným razítkům na oddělení památkové péče v bohaté a bouřlivě se rozvíjející Praze představuje za těchto okolností samozřejmě velké úplatkářské lákadlo – a taky se o tamních poměrech a „taxách“ vyprávějí celé romány. Zatím se ale nenašel nikdo schopný či ochotný takovou situaci dosvědčit veřejně, takže náměstek primátora Jan Bürgermeister reaguje na dotaz, jak jeho instituce bojuje s korupcí, popuzeně zvýšeným hlasem: „Za tři a půl roku, co jsem ve funkci, jsme nedostali jediný podnět kvůli podezření na úplatky. To je pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].