Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zasažené srdce dunajské delty

Fotografie: Tažní ptáci? Domácí drůbež? Ať tak, nebo tak, ohroženi jsou více než lidé. Foto autor • Autor: Respekt
Fotografie: Tažní ptáci? Domácí drůbež? Ať tak, nebo tak, ohroženi jsou více než lidé. Foto autor • Autor: Respekt

Pobíjení ptačích hejn již v „chřipkové“ Evropě skoro zdomácnělo. Nicméně v nejvzácnější biosférické rezervaci Evropy vzbuzuje otázky, k čemu vlastně slouží.

Zvony kostela sv. Mikuláše ve městě Sulina svolávají věřící k modlitbě. Slyšet jsou i v nedaleké vsi Maliuc, tamním obyvatelům ale znějí spíše jako umíráček. V minulých dnech tu byl objeven smrtící virus ptačí chřipky H5N1. „Srdce Dunajské delty“, jak je obec označována, bylo zasaženo přímo doprostřed. Podzim patří v Maliucu k nejrušnějším obdobím v roce. Právě odtud vyrážejí turisté do spleti ramen, kanálů, močálů a plovoucích ostrovů, do tzv. Starého Dunaje. A také na jezera Papadia a Fortuna. Štěstí se ale podle zdejších lidí proti nim obrátilo. Ptačí chřipku veterináři potvrdili u uhynulých divokých kachen a také chráněných labutí. Na přistávacím molu v Maliucu patrolují policisté. Jejich přítomnost znamená jediné: karanténa! Jediní, kdo se do obce nyní dostane, jsou vojáci. Jejich plavidlo přiráží ke břehu a muži v uniformách vynášejí na ramenou pytle s potravinami pro 300 zdejších obyvatel.

Cousteau by zaplakal

Dunajská delta je nejvzácnější biosférickou rezervací v Evropě a unikátní je i v celosvětovém měřítku, je srovnatelná s Amazonií či rovníkovou Afrikou. Už v roce 1990 byla za pomoci UNESCO a známého francouzského vědce Jaquese-Yvese Cousteaua vyhlášena za památku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].