Často hledáte, jak…
Obálka vydání 40/2005
40/2005 • 3.–10. 10. 2005

2005/40

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Česko před týdnem vzrušila zpráva polské parlamentní komise opět naznačující korupci v případě Unipetrolu. Rozjeli jsme se proto
do Polska za předsedou této komise a dalšími zasvěcenými lidmi. Nutno přiznat, že polské závěry mají velmi chatrný základ a nelze je v tuto chvíli brát vážně. Dále pro vás analyzujeme situaci v KSČM po nástupu nového předsedy. V kulturní rubrice přinášíme recenzi filmu Doblba!, který je stejně dobrý jako jeho název.
Srdečně zdraví

Domov

Připomeňme si

Marek Pokorný

Vyvolení v domě hrůzy

Jan Kovalík, Eliška Bártová

Do severomoravského Bohumína přijede tento týden zástupce vlády, aby si tam na jednu noc lehl vedle nejubožejších obyvatelů. Zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek tak chce vyjádřit solidaritu s lidmi, které bohumínská radnice zahnala do hluboké sociální pasti. A nejde přitom jen o Bohumín: způsob, jakým tamní politici vyřešili situaci nejchudších a nejslabších spoluobčanů, zapadá do mozaiky české praxe. Praxe, která se může vymstít všem.

Cesta do Polska za tajemstvím Unipetrolu

Jaroslav Spurný

Vymítači mozků hlásí úspěch

Jan Kovalík

Ve strohé čekárně cizinecké policie na pražské periferii sedí vedle dvou vietnamských obchodníků tuzemsky vyhlížející muž s kufříkem na kolenou. Vladislav Böhm (48) je Čech jako poleno, přesto je na něm v přísné cizinecké úřadovně znát nervozita. Přišel sem, protože mladí klienti jeho firmy, na kterých závisí jeho podnikatelské živobytí, nedostali v Česku povolení studovat. Böhm by se rád dozvěděl proč – a taky by chtěl úředníky přesvědčit, aby své rozhodnutí změnili. Obojí je však marné. „Nemám s vámi o čem mluvit. Náš verdikt je konečný a důvody nesdělujeme,“ říká podnikateli policistka během krátké audience po hodině čekání. Pro čtveřici studentů z Běloruska a Ruska tak končí sen o vzdělání na svobodném Západě. Přestože doložili potřebné dokumenty, zaplatili školné a nájem, dnes sedí v ubytovně na kraji Prahy a nevědí, co si počít.

Komunisté našli svou tvář

Silvie Lauder

V době, kdy by čtyři z deseti Čechů přivítali přítomnost komunistů ve vládě a kdy s touto možností otevřeně koketuje současný premiér a faktický lídr sociální demokracie, přichází do čela KSČM nový šéf. Jeho životní příběh ukazuje, kam se naše druhá nejsilnější politická strana bude ubírat.