Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kdo zvítězí a kdo propadne

Kdyby volby v Německu dopadly podle průzkumů, vládla by dnes u našeho největšího souseda pravice. A není to ojedinělý případ, kdy předpovědi nevyšly: podobných situací bychom napočítali desítky. Od historického selhání výzkumu týdeníku Literary Digest v roce 1936, který ani při dvou milionech dotazovaných nedokázal předpovědět drtivé Rooseveltovo vítězství v souboji o křeslo amerického prezidenta, až po nejčerstvější polské volby, jejichž jasným vítězem měla být Občanská platforma, která však ve skutečnosti zůstala těsně druhá. Těžko se pak bránit dojmu, že nepřesnost předvolebních šetření je spíše pravidlem než výjimkou a že vyloučeny nejsou ani vyložené blamáže. Znamená to, že jsou sociologové méně schopní vědci než třeba astronomové, kteří umějí přesně vypočítat okamžik zatmění Slunce stovky a tisíce let dopředu?

Špatné předpovědi volebních výsledků jsou spíše pravidlem než výjimkou. Znamená to, že jsou sociologové neschopní?

Kdyby volby v Německu dopadly podle průzkumů, vládla by dnes u našeho největšího souseda pravice. A není to ojedinělý případ, kdy předpovědi nevyšly: podobných situací bychom napočítali desítky. Od historického selhání výzkumu týdeníku Literary Digest v roce 1936, který ani při dvou milionech dotazovaných nedokázal předpovědět drtivé Rooseveltovo vítězství v souboji o křeslo amerického prezidenta, až po nejčerstvější polské volby, jejichž jasným vítězem měla být Občanská platforma, která však ve skutečnosti zůstala těsně druhá. Těžko se pak bránit dojmu, že nepřesnost předvolebních šetření je spíše pravidlem než výjimkou a že vyloučeny nejsou ani vyložené blamáže. Znamená to, že jsou sociologové méně schopní vědci než třeba astronomové, kteří umějí přesně vypočítat okamžik zatmění Slunce stovky a tisíce let dopředu?

Temná zákoutí jasných čísel

Zůstaneme-li u zvoleného příměru, je situace taková, že proti politickým výzkumníkům stojí řada nepříznivých vlivů, které astronomy nezatěžují. Především astronom může zkoumat všechna tělesa, která jsou pro okolnosti zatmění podstatná: Slunce, Zemi i Měsíc. Sociolog však nemůže dotázat všechny voliče. Musí se spokojit jen s jejich relativně malým vzorkem.

Jednou z prvních nástrah, kterým musí čelit, je tak způsob výběru a získávání respondentů. Právě na tom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].