Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hyundai není výhra, jen možná cesta k ní

Do Česka míří obří investice Hyundai. Politici a novináři jásají, je to ale tak skvělá zpráva? Problém je složitější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Měli bychom se radovat, kdyby se teď na Moravě našlo velké ložisko ropy? To není tak jasné. Pohled do Norska říká – sláva. Mají peněz jako želez, modernizují zemi, chrání přírodu, ukládají na účty budoucnosti, nepotřebují ani Evropskou unii. Naopak viděno přes rozvrácený Ázerbájdžán a řadu jiných zemí není o co stát. Nerostné bohatství posiluje despoty a širšímu okruhu obyvatel štěstí nepřineslo. Důležitá je totiž kvalita vlády, která rozdělení peněz administruje, přichází s nápady, vizemi budoucnosti. Banální dedukce, kterou ale zřejmě stojí za to občas připomínat.

Minulý pátek rozbušila srdce mnoha politiků, novinářů i jejich čtenářů zpráva, že korejský průmyslový gigant Hyundai přichází do Česka, aby tu postavil novou továrnu na auta. Přitom investuje skoro dvě miliardy dolarů. I tady jsme ale v podobné situaci jako s ropou na Moravě: ne že bychom měli hned chmuřit čelo, na druhou stranu investice znamenají nějakou šanci, stejně jako rizika. Každopádně ale nemohou být tím, čím se měří cesta k modernímu, prosperujícímu státu.

Opravdu nechci slevu zadarmo

Jednak je dobré sledovat, kdy se ještě lákání investorů vyplatí. Své by o tom mohli vyprávět Slováci. Loni slavně zvítězili v soutěži o zakázku na stavbu montážní linky vozů KIA a dnes se postupem času dozvídají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].