Často hledáte, jak…
Obálka vydání 39/2005
39/2005 • 26. 9. – 3. 10. 2005

2005/39

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v novém Respektu jsme se pro vás snažili zachytit několik aktuálních témat, která přinesl minulý týden.
Odchod Stanislava Grosse z politiky, obrodu Strany zelených a smrt Simona Wiesenthala. Jeho příběh je pro nás učebnicovým příkladem toho, jak i z naprostého dna, na němž se Wiesenthal za války ocitl, lze díky vlastní odhodlanosti měnit svět k dobrému. Respekt v dřívějších letech publikoval se Simonem Wiesenthalem dva rozhovory. Zájemci je celý tento týden mohou najít volně přístupné na našich webových stránkách. V rubrice ekonomika určitě nepřehlédněte naši reportáž o utajeném pěstování geneticky modifikovaných rostlin v České republice. Dále bych ještě rád upozornil na titulní článek čísla, v němž analyzujeme, proč mají Rakušané a Němci strach pustit si do země české zaměstnance.
Přeji inspirativní čtení.

Komentáře

Glosa

Jaroslav Spurný

Spor o zákoník, který dává moc a bere práci

Marek Hudema

Paroubek blbne

Erik Tabery

Chvílemi to vypadá, že se před týdnem nekonaly volby v Německu, ale v Česku. Sociální demokraté pyšně slaví, občanští demokraté zase zaraženě komentují propad sousedních konzervativců. Nejvíce se ale utrhl ze řetězu premiér Jiří Paroubek – i když ten si masku tvrdého muže čím dál častěji nasazoval už před německými volbami. Odložil svoji počáteční chladnokrevnost, úsměv a umění debaty. Sněmovnu či vládní prostory brázdí s důležitě zachmuřeným čelem, na otázky odpovídá nabroušeně, stěžuje si na spiknutí médií a se zemanovským gustem uráží své opoziční protivníky i koaliční partnery. Jak rychlá proměna.

Ve hvězdách

David Hertl

Když schází vítěz

Zbyněk Petráček

Německé volby skončily špatně. To lze říci už teď, kdy ještě není vůbec jasné, jaký typ vlády a jaký kancléř povede nejvýznamnější zemi EU. Lze to říci i při vědomí faktu, že v zastupitelské demokracii má volič vždy pravdu a jeho verdikt, který se leckomu nemusí líbit, pouze zrcadlí špatnou práci politika. Lze to říci navzdory úctě k tomu, že k urnám se dostavilo 77 % Němců, což je číslo, které v Evropě vyráží dech a například Britové či Francouzi mohou pouze závidět. Nelze tedy nic svádět na zkreslení, manipulace či podvody – a přece je to špatně. Proč vlastně?