Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zloděj křičí: Chyťte zloděje!

Co si pomyslet o zásadních změnách na Ukrajině počátkem září? Byla to skutečná očista revoluce, nebo pouhý boj o koryta? Odpověď může dát výhled od parlamentních voleb chystaných na konec března. Teď se neví, bude-li pro vstup do jednokomorového parlamentu, Verchovné rady, platit dnešní tříprocentní, pětiprocentní, nebo dokonce sedmiprocentní hranice a bude-li stejná laťka nastavena pro jednotlivé strany i jejich koalice.

Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Co si pomyslet o zásadních změnách na Ukrajině počátkem září? Byla to skutečná očista revoluce, nebo pouhý boj o koryta? Odpověď může dát výhled od parlamentních voleb chystaných na konec března. Teď se neví, bude-li pro vstup do jednokomorového parlamentu, Verchovné rady, platit dnešní tříprocentní, pětiprocentní, nebo dokonce sedmiprocentní hranice a bude-li stejná laťka nastavena pro jednotlivé strany i jejich koalice. Přitom ony volby by měly zásadně zprůhlednit složení parlamentu a vnést do ukrajinské politiky nový řád. V této souvislosti se diskutuje i o reformě v podobě odklonu od dnešního prezidentského systému k parlamentní demokracii západního střihu. Problém je ale v tom, že devět měsíců od pomerančové revoluce mnohé proklamace zůstaly jen na papíře a rostoucí zklamání je všudypřítomné. Kampaň tudíž musí ukázat na viníky. Též proto Viktor Juščenko před dvěma týdny odvolal populární a charismatickou premiérku Julii Tymošenkovou. Prezident se tak chce chránit před kritickými hlasy do vlastních řad.

Proč toho nevyužil Kučma?

Vládní krizi předcházely komunikační problémy mezi vládou Tymošenkové a prezidentem. Podle vicepremiéra Mykoly Tomenka požadovali prezidentovi lidé, na které se ministři obraceli s žádostí o pracovní schůzku s hlavou státu, od členů vlády podrobné informace o tématech i o návrzích, se kterými chtěli členové vlády za prezidentem.

Rozbuškou krize…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].