Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Absolut Doblba

Reklamní kampaň, jakou si dopřává nový český film Doblba!, musí u kolegů z branže vzbuzovat lehkou závist. Tváře herců Petra Čtvrtníčka a Jaroslava Duška shlížejí snad úplně odevšud, celostátní deník MF Dnes neváhá filmu vystrojit propagační přílohu ve své originální grafice a monitorovat každý pšouk jeho tvůrců. „Udělat“ kulturní událost je zkrátka dnes především práce pro producenta a Petr Vachler ji ovládá nad jiné. K tragičtějším okolnostem téhle „černé barevné komedie“ patří to, že se tentýž muž chopil také psaní scénáře a režie. A že mu s tím nikdo nepomohl.

Jaroslav Dušek je sice čím dál podobnější Pierru Richardovi, ale to je tak jediné, čemu se budete smát.

Reklamní kampaň, jakou si dopřává nový český film Doblba!, musí u kolegů z branže vzbuzovat lehkou závist. Tváře herců Petra Čtvrtníčka a Jaroslava Duška shlížejí snad úplně odevšud, celostátní deník MF Dnes neváhá filmu vystrojit propagační přílohu ve své originální grafice a monitorovat každý pšouk jeho tvůrců. „Udělat“ kulturní událost je zkrátka dnes především práce pro producenta a Petr Vachler ji ovládá nad jiné. K tragičtějším okolnostem téhle „černé barevné komedie“ patří to, že se tentýž muž chopil také psaní scénáře a režie. A že mu s tím nikdo nepomohl.

Hořké chvíle

Mimochodem, už zmíněný černo-barevný podtitul by vydal na samostatnou úvahu. V Česku se stalo pravidlem, že každý ambicióznější film je tvůrci prezentován jako směs sladkých a hořkých chutí. Komedie musí dostat přívlastek drsná, tragi- nebo černá, od dramatu se žádá, aby diváka rozesmálo, a groteska se neobejde bez temných hlubin. Není to náhoda, v pozadí téhle tradiční menzelovské dvojakosti tušíme velmi pragmatický odhad: tuzemský divák se chce v kině pobavit, ale zároveň odcházet s pocitem, že si sáhl na skutečný život. Jiné cesty se moc nezkoušejí, takže tragikomedie v české kinematografii ovládly pole. Filmaři se k nim uchylují téměř mechanicky a invence zpracování pak logicky připomíná spíš přípravu čaje s citrónem než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].