Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Pokud byste chtěli vystopovat na letošním benátském filmovém festivalu nějakou zásadní změnu ve světové kinematografii, asi byste odešli s nepořízenou. Podivně se mění jen svět kolem nás: dostat se do kina na festivalové představení letos znamenalo procházet dennodenně bezpečnostními kontrolami jako na letišti. „Bezpečnost především“ nebylo jen heslem, které pronásledovalo organizátory v obavě z teroristické hrozby a možného útoku na festivalová kina. Drželi se ho zřejmě i při sestavování programu, když sázeli na osvědčená jména jako Manoel de Oliveira, Patrice Chéreau, Philippe Garrel nebo Stanley Kwan.

Ještě větší sázkou na jistotu byly snímky s hvězdným obsazením, jejichž protagonisté měli dodat lesk večerním galapředstavením. A protože opravdové hvězdy jsou dnes prakticky jen v Hollywoodu, není divu, že vedle několika velkých mimosoutěžních premiér bylo v hlavní soutěži hned šest amerických produkcí. Těžko ale spílat řediteli festivalu Marcu Müllerovi a zasazovat se za ochranu „opravdového umění“ anebo alespoň evropských kulturních hodnot, když musí člověk nakonec konstatovat, že až na výjimky patřily právě americké snímky v letošním mdlém klání o benátského Zlatého lva k těm pozitivnějším zážitkům. Kdyby nic jiného, dokázaly nadchnout alespoň skvělými hereckými výkony.

V přepisu divadelní hry Davida Auburna Důkaz v režii Angličana Johna Maddena exceluje Gwyneth Paltrowová jako dcera bývalého matematického génia, která bojuje s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].