Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bohaté časy jsou pryč

Jak se vám žije v Česku?
Jsem tu hodně ráda. Život se mi zdá trošku pomalejší, líbí se mi, že společnost ještě není tak rozdělená na třídy. Tady se pořád můžete v hospodě potkat s dělníkem i profesorem. Česko mě přitahovalo už jako hodně mladou holku: můj vzor byl Václav Havel, zajímala jsem se o rok 1968.

Nic vás tu neštve?
Vždycky, když se vrátím z Německa, cítím, že mi tady chybějí cizinci. Turci, Italové atd. dodávají našim městům atmosféru. I když soužití různých lidí není ani v Německu bez problémů.

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Antje Buchholzová (31) se narodila v Bonnu v učitelské rodině. Vystudovala historii se zaměřením na dějiny východní Evropy a hudební vědu na univerzitě v Kolíně nad Rýnem. V roce 1994 přijela studovat do Prahy, poslední čtyři roky tu působí jako novinářka; pracuje mimo jiné pro německou televizi ARD a deník Süddeutsche Zeitung. Mluví plynně česky.

Jak se vám žije v Česku?

Jsem tu hodně ráda. Život se mi zdá trošku pomalejší, líbí se mi, že společnost ještě není tak rozdělená na třídy. Tady se pořád můžete v hospodě potkat s dělníkem i profesorem. Česko mě přitahovalo už jako hodně mladou holku: můj vzor byl Václav Havel, zajímala jsem se o rok 1968.

Nic vás tu neštve?

Vždycky, když se vrátím z Německa, cítím, že mi tady chybějí cizinci. Turci, Italové atd. dodávají našim městům atmosféru. I když soužití různých lidí není ani v Německu bez problémů.

Je poznat, že v Česku ještě nedávno žilo dva a půl milionu Němců?

Možná podle germanismů v jazyce, jinak těžko.

Co říkali rodiče, když jste se rozhodla žít v Praze?

Jsou tu často na návštěvě, vědí, že Praha je krásné a moderní město, kde se žije úplně normálně. Přesto je pro ně ještě překvapivé, když jim vyprávím, jaké jsou tu hypermarkety, jak Češi nakupují, jaká mají auta, že to je docela bohatý stát, kde se pěstuje obrovský konzum.

Co jste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].