Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Přesvědčit Evropu, že jsme stejní

Ivan Pilip se narodil roku 1963 v Praze, kde vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1993–6 byl předsedou KDS, po sloučení s ODS patřil k vrcholným představitelům Klausovy strany a byl považován za jeho možného nástupce. Roku 1997 se však proti němu postavil a podílel se pak na vzniku Unie svobody. Od počátku 90. let působil ve vysokých vládních funkcích. Od května 2004 pracuje v Lucemburku jako viceprezident Evropské investiční banky.

Fotografie: Ivan Pilip. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Pilip. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ivan Pilip

se narodil roku 1963 v Praze, kde vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1993–6 byl předsedou KDS, po sloučení s ODS patřil k vrcholným představitelům Klausovy strany a byl považován za jeho možného nástupce. Roku 1997 se však proti němu postavil a podílel se pak na vzniku Unie svobody. Od počátku 90. let působil ve vysokých vládních funkcích. Od května 2004 pracuje v Lucemburku jako viceprezident Evropské investiční banky.

Jak se vám líbí v Lucemburku?

Je to tam zvláštní, inspirující, zajímavé. Ve městě žije plno národností, spousta menšin, jezdí tam na práci hodně lidí z okolních zemí… Na mě se někdy dívají jako na někoho z trochu exotické východní Evropy.

Pracujete na vysokém postu ve velké instituci Evropské unie. Vaši kolegové vnímají jako exotickou i Českou republiku?

Ti, kteří Evropu sledují, ji vnímají jako přehlednou zemi. Pravděpodobně kvůli stabilitě politické scény.

Vy taky považujete naši scénu za stabilní?

Česká politika prochází řadou krizí, ale nedělal bych z toho unáhlené závěry. Často bývám pracovně v Polsku, Slovensku nebo Maďarsku, kde je to podobné: periodicita vládních krizí, aféry, deziluze občanů z politického vývoje…

Byl jste ve vedení strany, která kdysi představovala alternativu k ODS a ČSSD s jejich černými konty a podezřeními na korupci. Nakonec jste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].