Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Spas se, kdo můžeš, Salmové jdou

Vět, ve kterých by každé slovo mělo hodnotu přinejmenším miliardy korun, není v češtině moc. Ale výrok „Hugo Salm byl československým občanem“ k nim rozhodně patří. Alespoň podle analýz zdejšího tisku. Tu větu totiž vyřkl Ústavní soud a šlechtická rodina Salmů tím dostala po třináctileté bitvě možnost získat zpět rodový majetek. Majetek, dodejme, který české deníky automaticky pojí s přívlastkem „miliardový“. Co se ale pod takovým pojmem skrývá? A co čeká lidi, kteří na půdě vracející se pod správu Salmů dnes žijí?

Fotografie: Kdo mě zná, nedělá si starosti. (Marie Salmová s advokátem Nevřelou.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo mě zná, nedělá si starosti. (Marie Salmová s advokátem Nevřelou.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Vět, ve kterých by každé slovo mělo hodnotu přinejmenším miliardy korun, není v češtině moc. Ale výrok „Hugo Salm byl československým občanem“ k nim rozhodně patří. Alespoň podle analýz zdejšího tisku. Tu větu totiž vyřkl Ústavní soud a šlechtická rodina Salmů tím dostala po třináctileté bitvě možnost získat zpět rodový majetek. Majetek, dodejme, který české deníky automaticky pojí s přívlastkem „miliardový“. Co se ale pod takovým pojmem skrývá? A co čeká lidi, kteří na půdě vracející se pod správu Salmů dnes žijí?

Miliardy? Sem s nimi

Do pražské advokátní kanceláře Felixe Nevřely vchází starší upravená žena v modrém kostýmu. V ruce drží levný mobil, který pohromadě drží gumička. „Hraběnka Salmová,“ představuje ji advokát. Marie Salmová prosí sekretářku o sklenici vody a je připravena debatovat s přítomnými novináři. „Kdepak miliardy, ty bych potřebovala na rekonstrukce,“ komentuje titulky z minulého týdne, které na prvních stranách vesměs oznamovaly „návrat miliardového majetku Salmům“. Podle advokáta může mít majetek, na který Salmové uplatňují nárok v restituci, hodnotu maximálně osm set milionů. Jedná se o zhruba sedm tisíc hektarů půdy a zámek v Rájci nedaleko Brna.

Dnes paní Salmové chodí převážně gratulace k vyhranému sporu od přátel, takže nad články v novinách a nad výroky institucí, které jejího otce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].