Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Je trochu paradoxní, že takový nápad dostal Američan: portrétovat příslušníky střední a vyšší vrstvy českých Romů, tedy muže a ženy, kteří navzdory obecné představě o pracovním uplatnění Romů udělali ve svém oboru kariéru. Fotograf Chad Evans Wyatt vytvořil téměř sto takových portrétů a po loňské premiéře v Brně je od tohoto pátku můžeme vidět na výstavě Roma Rising/Romské obrození v Letohrádku královny Anny.

Umělec, který má k Česku rodinné vazby, tu bezpochyby odvádí dobrou sociologickou práci – znalcům romského prostředí sice představuje z větší části důvěrně známé tváře, ale pro běžného návštěvníka je užitečné si připomenout, že Romové nepracují jen jako kopáči, ale také jako lékaři, kněží nebo pojišťovací agenti. Plejáda milých lidí zachycených na decentních černobílých portrétech dělá člověku příjemnou společnost. Možná silnějším důvodem, proč na výstavu jít, jsou ale nakonec pochybnosti, které vyvolává.

Ono už to slovo – obrození… Snaha pozvednout etnikum ze sociální bídy, najít jeho elitu a vytvořit pro majoritní Čechy přívětivý obraz z projektu přímo čiší. Nic proti pozitivní diskriminaci jako společenskému nástroji, ale v umění bývá nudná. Zvlášť pokud se jí okatě podřizuje forma – Wyattovy fotografie jsou uhlazené, modely vyrovnané, výrazy střídmé, jako by romská elita pózovala pro kalendář. Romové, kteří v české fotografii vždycky reprezentovali to nejživější téma, působí najednou jako manažeři z výroční zprávy. Ač…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].