Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šance pro volby i pro Hamas

Největší vojenská operace Izraele v době míru končí. Za pět dnů se podařilo celkem hladce odsunout na osm tisíc osadníků z pásma Gazy a severního Samařska. Přesněji řečeno zhruba tu polovinu z nich, kteří ve svých osadách setrvali i po obdržení evakuačního výměru v pondělí ráno.
Operace proběhla snáze, než předpovídaly pesimistické scénáře. Někteří osadníci – ale ještě více jejich stoupenci z vlastního Izraele – protestovali, stavěli zátarasy či se opevnili v synagogách. Jedna šedesátiletá žena na Západním břehu Jordánu se ze solidarity pokusila upálit, jiná zase pobodala vojačku, ale celkově odsun proběhl beze ztrát na životech i těžkých zranění. Lehce zraněno bylo do soboty 25 policistů, 10 vojáků a 8 civilistů. Vše má skončit v pondělí evakuací posledních pěti osad v Gaze a v úterý dvou v Samařsku.

Fotografie: Vaše přítomnost je ilegální, máte 48 hodin na odchod. (Osada Nisanit, 15. srpen.)  Foto Mediabanka.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Vaše přítomnost je ilegální, máte 48 hodin na odchod. (Osada Nisanit, 15. srpen.) Foto Mediabanka.cz • Autor: Respekt

Stažením z Gazy začal největší experiment ve Svaté zemi: Palestinci získali první souvislé území. Svět čeká na to, jak si samospráva poradí s Hamasem.

Největší vojenská operace Izraele v době míru končí. Za pět dnů se podařilo celkem hladce odsunout na osm tisíc osadníků z pásma Gazy a severního Samařska. Přesněji řečeno zhruba tu polovinu z nich, kteří ve svých osadách setrvali i po obdržení evakuačního výměru v pondělí ráno.

Odsun beze ztrát

Operace proběhla snáze, než předpovídaly pesimistické scénáře. Někteří osadníci – ale ještě více jejich stoupenci z vlastního Izraele – protestovali, stavěli zátarasy či se opevnili v synagogách. Jedna šedesátiletá žena na Západním břehu Jordánu se ze solidarity pokusila upálit, jiná zase pobodala vojačku, ale celkově odsun proběhl beze ztrát na životech i těžkých zranění. Lehce zraněno bylo do soboty 25 policistů, 10 vojáků a 8 civilistů. Vše má skončit v pondělí evakuací posledních pěti osad v Gaze a v úterý dvou v Samařsku.

Do akce bylo povoláno 40 tisíc vojáků a policistů, což je množství v izraelských poměrech odpovídající velké vojenské operaci. Překonalo dokonce počet vojáků nasazených před pěti lety na počátku druhé palestinské intifády. Přitom tito lidé, v prvním sledu neozbrojení, mají na starosti necelých 1800 rodin. List The Jerusalem Post považuje takovou intenzitu za potírání rebelie, nikoliv…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].