Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Proč jezdit v srpnu do Ostravy? To je samozřejmě otázka, jeden důvod by tu ale byl. Zajeďte si tam kvůli neobyčejným hudebním zážitkům. Koncerty, které nabízí festival nové hudby Ostravské dny (21.–27. srpna), se u nás jen tak opakovat nebudou.

Festivalu předcházela důkladná příprava na skladatelských kurzech, na které se začátkem měsíce sjeli mladí tvůrci z desítek zemí světa. Dopolední koncerty tedy přinesou většinou jejich čerstvá díla. Večery pak naplní kompozice významných světových komponistů druhé poloviny dvacátého století, například italského skladatele Luigiho Nony a Američana Mortona Feldmana. Zajímavá bude Feldmanova skladba String Quartet and Orchestra (24. 8.). V pátek okolo půlnoci si nenechte ujít Nonovo dílo La lontananza nostalgica utopica futura. Madrigale per più ,caminantes‘ con Gidon Kremer pro housle, magnetofonový pás a 8–10 stojanů. V letošním festivalu je položen jistý důraz také na dílo Američana Johna Cagea. Kdo se mu chce více přiblížit, neměl by vynechat projekce ve čtvrtek 18. 8. (například půlhodinové video A Tribute to John Cage od Nam June Paika).

Zlatým hřebem festivalu bude samozřejmě závěrečný koncert (27. 8.), kde dva z uznávaných skladatelů a zároveň lektorů dílny představí svá poslední díla: Holanďan Louis Andriessen předvede své La Passione, nato zazní skladba pro orchestr, kterou složil na objednávku festivalu jeho americký kolega Christian Wolff. Bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].