Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Kuřte, pak sami uvidíte. Foto BMJ • Autor: Respekt
Fotografie: Kuřte, pak sami uvidíte. Foto BMJ • Autor: Respekt

Bez nadsázky přispěl k záchraně milionů životů. Přesto existují lidé, kteří mají důvod nebýt jeho činností zrovna nadšeni: když minulou neděli zemřel jeden z nejuznávanějších britských vědců 20. století, oxfordský profesor medicíny Richard Doll, odešel z tohoto světa člověk, kterému se jako prvnímu podařilo prokázat souvislost mezi kouřením a rakovinou plic. Bývalý vášnivý kuřák tak zasadil těžkou ránu tabákovému průmyslu.

William Richard Shaboe Doll se narodil 28. října 1912 v zámožné rodině praktického lékaře v britském Hamptonu. Jako školáka jej zajímala především matematika. Na přání svého otce se však zapsal ke studiu medicíny a v roce 1937 získal na londýnské St. Thomas’s Hospital Medical School lékařský diplom. Idealismus jej tou dobou přivedl také do řad komunistické strany, kterou však záhy opustil znechucen paktem Molotov–Ribbentrop.

Po válce, kterou strávil jako lékař na nemocniční lodi královské armády, se stal členem britské Rady pro lékařský výzkum. Mladého Dolla na rozdíl od kolegů příliš nepřitahovalo hledání nových léčebných postupů. Mnohem více se zajímal o to, jak onemocněním účinně předcházet. A protože se v té době v Británii během třiceti let více než zdvacetinásobil počet lidí trpících rakovinou plic, pokoušel se dobrat příčin. Zpočátku pojal podezření, že jsou za to zodpovědné zplodiny ze stále rostoucího počtu automobilů, a vinu připisoval i výparům ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].