Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Právo a la Guantánamo

Více než tři roky po útocích na New York a Washington to vypadá, jako by se teroristům podařilo zasadit úder hlouběji, než doufali. Pocit, že jimi řízená letadla se probourala až k samotným základům amerického smyslu pro spravedlnost, sdílí stále více lidí. Jejich obavy ještě zesílily poté, co George Bush minulý týden jmenoval ministrem spravedlnosti Alberta Gonzalese, jednoho z otců nechvalně proslulého protiteroristického vězení na Guantánamu, jehož existence připravila USA v očích světa o morální prestiž.

Více než tři roky po útocích na New York a Washington to vypadá, jako by se teroristům podařilo zasadit úder hlouběji, než doufali. Pocit, že jimi řízená letadla se probourala až k samotným základům amerického smyslu pro spravedlnost, sdílí stále více lidí. Jejich obavy ještě zesílily poté, co George Bush minulý týden jmenoval ministrem spravedlnosti Alberta Gonzalese, jednoho z otců nechvalně proslulého protiteroristického vězení na Guantánamu, jehož existence připravila USA v očích světa o morální prestiž.

Číslo 00558 se vrací

Britský muslim Moazzam Begg (36) se rozhodl zasvětit život výuce dětí ve válkami rozvráceném Afghánistánu. Jenže ještě dřív, než se mu podařilo překonat nedůvěru vládnoucího Tálibánu, však přišly teroristické útoky al-Káidy na Spojené státy a pár týdnů po nich americké bombardování země, která teroristům poskytovala zázemí. Jeho rodina i se dvěma dětmi prchla do bezpečí sousedního Pákistánu. Klidu si ale moc neužila. V únoru to budou tři roky, co uprostřed noci vykopli dveře jejich domu v Pešáváru pákistánští policisté a nacpali Moazzama Begga do kufru přistaveného auta. Nikdo z rodiny jej od té doby nespatřil.

Přesto za několik dní dospěje příběh Beggových ke šťastnému konci. Moazzam neboli vězeň JJEEH-00558 z americké vojenské základny Guantánamo totiž bude spolu s dalšími třemi britskými muslimy vrácen po osobní přímluvě Tonyho Blaira armádním speciálem zpět do Británie.

Ani po třech letech výslechů v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].