Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zahraniční politika USA se změnila

Reuel Marc Gerecht se narodil roku 1959
v Kansas City. Po studiu na univerzitách v USA a Egyptě pracoval jako blízkovýchodní specialista CIA. Dnes působí na American Enterprise Institute ve Washingtonu, je ředitelem Middle East Initiative, editorem vlivného neokonzervativního týdeníku The Weekly Standard. Publikuje pravidelně komentáře a analýzy o Blízkém východě a zpravodajské problematice ve významných amerických médiích (CNN, The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, Foreign Affairs, Foreign Policy aj.). Z jeho knižních publikací jmenujme alespoň „Know Thine Enemy: A Spy’s Journey into Revolutionary Iran“ a „The Islamic Paradox“.

Fotografie: Foto Tomáš Pojar • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Tomáš Pojar • Autor: Respekt

Reuel Marc Gerecht

se narodil roku 1959 v Kansas City. Po studiu na univerzitách v USA a Egyptě pracoval jako blízkovýchodní specialista CIA. Dnes působí na American Enterprise Institute ve Washingtonu, je ředitelem Middle East Initiative, editorem vlivného neokonzervativního týdeníku The Weekly Standard. Publikuje pravidelně komentáře a analýzy o Blízkém východě a zpravodajské problematice ve významných amerických médiích (CNN, The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, Foreign Affairs, Foreign Policy aj.). Z jeho knižních publikací jmenujme alespoň „Know Thine Enemy: A Spy’s Journey into Revolutionary Iran“ a „The Islamic Paradox“.

V Iráku se stále nedaří nastolit pořádek. Ještě jste přesvědčen, že začala demokratická přeměna Blízkého východu?

To je mimo pochybnost. Dají se dokonce snést důkazy o tom, že začala ještě před iráckou válkou. Určitě ji však výrazně urychlila invaze do Iráku a tlak na demokratizaci celé oblasti.

Překvapil vás vývoj posledních měsíců?

Upřímně řečeno, ne zcela. Když se dají věci do pohybu, mohou se hýbat velice rychle. Uvidíme, na jaký narazí odpor. Předpokládám, že ze strany místních diktatur bude silný – nevěřím, že na Blízkém východě zažijeme sametové revoluce. Zásadní a rychlé změny jsou však možné. Podívejte se na Libanon a Irák. Existuje taky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].