Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V létě ti řeknu sí

Letos v létě se stoly španělských barů budou prohýbat pod svatebními dorty. Šampaňské však tentokrát budou chladit jak heterosexuální, tak homosexuální novomanželé. Všechny zamilované páry totiž budou mít na základě legislativy schválené před měsícem a půl před španělskými zákony stejnou šanci na manželství.

Letos v létě se stoly španělských barů budou prohýbat pod svatebními dorty. Šampaňské však tentokrát budou chladit jak heterosexuální, tak homosexuální novomanželé. Všechny zamilované páry totiž budou mít na základě legislativy schválené před měsícem a půl před španělskými zákony stejnou šanci na manželství.

Váš táta je sympaťák

Mladý režisér Alejandro Amenábar (33) je homosexuál a má letos dobrý rok. Kromě filmového Oscara za film Hlas moře dostal také možnost zařídit si život stejně jako jeho heterosexuální diváci. Ve španělském parlamentu totiž prošel zákon o manželství osob stejného pohlaví. Amenábar v rozhovorech pro tisk často říká, že ženit se ještě nechce, i když má přítele, ale jako většina španělských gayů a leseb, kteří se ke své homosexualitě otevřeně hlásí, chce mít na sňatek a především na právní výhody, které z něj plynou, plné právo jako všichni ostatní španělští daňoví poplatníci. Pokud se tento nepřehlédnutelný talent filmového plátna jednou rozhodne pro chomout, bude moci po partnerovi dědit, pustí ho za ním do nemocnice, kde mu sdělí jako rodinnému příslušníku jeho zdravotní stav, bude moci adoptovat ve Španělsku dítě a manželé také budou společně moci podávat zvýhodněné daňové přiznání.

„Myslím, že Španělsko je dnes mnohem otevřenější než před patnácti či dvaceti lety, jsme v Unii, máme širší obzor, lepší vzdělání a své udělaly také nevládní organizace,“ jemně se usmívá černovláska s krátce střiženou ofinou,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].