Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nepřijde-li boží zásah

Stále více a konkrétněji se blíží událost pro Izrael věru historická – první stažení armády a osadníků z území patřících ke Svaté zemi. Za tři měsíce začne odsun z pásma Gazy a přípravy běží naplno. Parlament schválil zákon o kompenzacích, armáda vypracovává operační plány, policisté se fyzicky i psychicky chystají na odsun osadníků a evakuační správa pro ně hledá nová bydliště. Na intenzitě ale nabírají i protesty. Není divu, vždyť jde o akci s dalekosáhlými důsledky pro celý region. Většina z osmi a půl tisíce osadníků, které čeká životní změna, si však stále ještě odmítá připustit, že evakuace skutečně proběhne.

Fotografie: Pro osadníky jako by se nic nedělo,  připravují dům pro novou rodinu. (Guš Katif, 1. květen 2005.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Pro osadníky jako by se nic nedělo, připravují dům pro novou rodinu. (Guš Katif, 1. květen 2005.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Stále více a konkrétněji se blíží událost pro Izrael věru historická – první stažení armády a osadníků z území patřících ke Svaté zemi. Za tři měsíce začne odsun z pásma Gazy a přípravy běží naplno. Parlament schválil zákon o kompenzacích, armáda vypracovává operační plány, policisté se fyzicky i psychicky chystají na odsun osadníků a evakuační správa pro ně hledá nová bydliště. Na intenzitě ale nabírají i protesty. Není divu, vždyť jde o akci s dalekosáhlými důsledky pro celý region. Většina z osmi a půl tisíce osadníků, které čeká životní změna, si však stále ještě odmítá připustit, že evakuace skutečně proběhne.

Odsunout je beze zbraní

Podle posledního rozhodnutí premiéra Ariela Šarona začne evakuace v polovině srpna, potrvá několik týdnů a zúčastní se jí 25 tisíc policistů a vojáků. Zatímco armáda bude dohlížet na celkový průběh stažení z Gazy, za fyzický odsun osadníků bude odpovídat policie. V rámci vstřícnosti vůči nim nebudou policisté ozbrojeni, nebudou mít dokonce ani přilby a obušky. Nicméně kdyby se jim situace vymkla z rukou, budou nablízku zvláštní armádní jednotky, aby mohly včas zasáhnout. Ministr obrany Šaul Mofaz též nařídil, aby těsně před evakuací osadníci odevzdali své zbraně armádě. Asi měsíc před odsunem budou osady v Gaze vyhlášeny za uzavřenou vojenskou zónu, do níž budou mít přístup pouze místní obyvatelé.

Radikální pravicová hnutí již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].