Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Informace o Mlynářovi jsou náhle tajné

Po týdnech, kdy se o chuti policie posadit ho do kriminálu za neznámý zločin jenom dočítal v novinách, dostal exministr Vladimír Mlynář konečně úřední obvinění. Pochyby vznášející se nad případem to však nerozehnalo. Naopak.

Po týdnech, kdy se o chuti policie posadit ho do kriminálu za neznámý zločin jenom dočítal v novinách, dostal exministr Vladimír Mlynář konečně úřední obvinění. Pochyby vznášející se nad případem to však nerozehnalo. Naopak.

Ministr Mlynář se na podzim roku 2003 snažil zachovat jako správný šéf. Rozhodl se, že státní firmu podřízenou jeho úředníkům transformuje v běžnou společnost řízenou manažery. Sliboval si od toho průhlednější, jednodušší a ziskové hospodaření. Když ale ministr financí Bohuslav Sobotka svého kolegu krátce nato upozornil, že vznik nové společnosti porušuje předpisy, přikročilo Mlynářovo ministerstvo ihned k likvidaci firmy a její majetek převedlo zpět na sebe. Tím vše mohlo skončit. Státní zástupce Jan Karabec však letos na jaře došel na základě udání bývalých zaměstnanců k názoru, že Mlynář spáchal trestný čin, a dal pokyn policii, aby ministra obvinila.

Podle Karabce a detektivů se totiž Mlynář nezachoval jako správný šéf, ale jako normální tunelář. Jako člen dozorčí rady nové firmy by si totiž mohl vyplácet odměny a navíc prý dobře věděl, že jedná protiprávně, neboť si policie zjistila, že v roce 2000 hlasoval jako poslanec pro dva zákony, které podobnou transformaci nedovolují. Skutečnost, že se nikde neztratily žádné peníze a o odměnách pro šéfy podniku nebyla v zakladatelské smlouvě vůbec řeč, policii nezajímala.

„Tomu obvinění nerozumím,“ říká bývalý viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu Václav Peřich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].