Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Klid za cenu smrádku

Tunisko je na rozdíl od mnoha jiných zemí Blízkého východu bezproblémovou turistickou destinací. To je obecně známo už z pohledu do výloh cestovních kanceláří. Méně známo je, že tato klidná země má k demokratickým standardům, jak je známe u nás, dále než například Irák či Palestina po letošních volbách. Poskytuje tak dobrou ilustraci současného dilematu arabského světa: Má smysl měnit navyklý, byť tak trochu zahnívající klídek, když celkem nic nehrozí a nikdo na změnu netlačí?

Signál dala Džerba

Před synagogou postává několik uniformovaných policistů i mužů v civilu. Chcete-li vejít dovnitř, musíte projít bezpečnostním rámem a nechat si zkontrolovat osobní věci. Jinde zase procházíte malým městečkem a míjíte domy, které mají na dveřích namalované sedmiramenné svícny… Ne, to není scéna z dnešního Jeruzaléma, ale z tuniského ostrova Džerba. Zde totiž žijí zbytky kdysi mnohatisícové tuniské židovské komunity. Většina ze zdejších Židů sice přesídlila po roce 1948 do Izraele, ale podobně jako v nedalekém Maroku někteří z nich zůstali a dodnes žijí po boku muslimských sousedů. Soužití je to relativně pokojné, ale před třemi lety, 11. dubna 2002, ho narušil teroristický útok. Do areálu synagogy najel náklaďák s palivovou cisternou a následná exploze roztrhala 21 lidí, převážně německých turistů.

Tento atentát je přičítán al-Káidě, ale všechny okolnosti se objasnit nepodařilo. Proto i dnešní relativně přísná bezpečnostní opatření v Tunisku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].