Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Digitální televize pořád v mlze

Zákon o elektronických komunikacích, který poslanci schválili koncem února, nakreslil jasnou startovní čáru pro digitální televizní vysílání. Bylo načase. Například v Německu vysílá digitální televize již dva roky. Zákon nyní čeká na prezidentův podpis. Komerční televize Nova a Prima ale už teď protestují proti tomu, že Česká televize dostala přidělené vysílací pásmo, zatímco oni sami se mají přihlásit do soutěže o licence spolu s nově příchozími.

Reklama nestačí

Argumentují tím, že jejich platné vysílací licence nejsou vázány na konkrétní technologii, takže by jim je stát měl automaticky a zdarma rozšířit o pásma pro digitální vysílání. Na konci minulého týdne dokonce podaly soudní žalobu na již vyhlášenou soutěž. Tím se jim sice možná podaří na nějakou dobu zablokovat přidělování povolení k vysílání, konečný výsledek je přesto víceméně jasný: až tyto peripetie na začátku příštího roku skončí, budeme mít trh digitální televize, na němž bude jako dosud ČT, Nova, Prima a spolu s nimi asi pět dalších televizí. A pak teprve začnou pro televize opravdové potíže.

Digitální televizní vysílání se od dnešního analogového liší v několika důležitých bodech: Předně je mnohem úspornější, pokud jde o potřebnou šířku vysílacího pásma. Do éteru se proto vejde vedle sebe mnohem více kanálů než dosud. Zkušební vysílání, které v ČR v současné době běží, umožňuje provozovat 36 programů, tedy počet srovnatelný s prémiovými nabídkami kabelových sítí. Další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].