Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Sobotka jde do posledního kola

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Má to být poslední pokus o zastavení vládního utrácení. Pocítí ho většina z těch, kdo berou peníze od státu: lidé na sociálních dávkách a na nemocenské, policisté a hasiči nebo státní zaměstnanci, na prvním místě také ozbrojené síly. To vše je nutné, mají-li se aspoň zpomalit prudce rostoucí státní dluhy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka už udělal první krok: poslední listopadový den mu šéfové vládní koalice schválili plán na škrty v plánovaných výdajích na léta 2006–07 ve výši 65 až 70 miliard korun. Správce státní kasy se přitom zaštiťuje Evropskou komisí: pokud se výdaje nesníží, země zřejmě nedokáže splnit podmínky pro přijetí společné evropské měny eura do roku 2010 a stane se v tomto ohledu outsiderem celého regionu. Na to ovšem někteří jeho straničtí, sociálnědemokratičtí kolegové odpovídají: No a co. Sobotkův zápas bude ještě dramatický, do úspor se nechce ani ministrům.

Škromachův bojkot

Sedmdesát miliard je obrovská suma, větší než například veškeré letošní výdaje ministerstva obrany. Kde se má tedy šetřit? Jako první cíl navrhuje ministr platy státních zaměstnanců, výdaje na podporu nezaměstnanosti a sociální dávky, což dohromady znamená škrt asi za 20 miliard. Takže například mzdy policistů, hasičů a vězeňských dozorců porostou o „pouhých“ 4,5 % ročně místo plánovaného razantního dvouciferného zvýšení (vzhledem k předpokládané nízké inflaci by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].