Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tlusté čáry po 15 letech

V Maďarsku se komunisté před patnácti lety rozdělili. Takzvané reformní křídlo strany se proměnilo v Maďarskou socialistickou stranu, která je teď právě u vlády, ortodoxnější menšina z politiky odešla, nebo funguje v krajně levicové Dělnické straně (od časů rozdělení zůstává mimo parlament). Socialisté se rychle etablovali doma i v zahraničí. Doma jim pomohlo, že se hlavní dělicí linií v maďarské politice do poloviny devadesátých let stal protiklad mezi národně-konzervativní a liberální orientací politického spektra.

Proti částečně reálné, částečně zveličené hrozbě nástupu autoritářského nacionalismu se v roce 1994 liberálové ze Svazu svobodných demokratů (před rokem 1989 nejradikálnější část disentu) raději spojili ve vládní koalici s postkomunisty. Krom toho – v politice se vedle postkomunistů neuchytila žádná jiná levicová síla.

Tlustá čára za minulostí v Maďarsku nikdy nebyla příliš intenzivně vnímaným tématem i proto, že neexistoval tak ostrý historický předěl, jakým byl 17. listopad. Maďarská transformace byla pozvolná a velká část komunistů se na ní aktivně podílela. Maďarští komunisté také byli sami i mentálně mnohem lépe na demokratické podmínky připraveni než jejich kolegové z Československa. Dnes jsou postkomunisté, respektive socialisté, jednou ze dvou hlavních stran do krajnosti rozděleného politického spektra, které se pomalu mění v systém dvou stran.

Pohled na ně se odvíjí od politických postojů tázaného. Antikomunistickou rétoriku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].