Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velká nemocniční blamáž

Celé to vypadalo jako seriózní boj o blaho pacienta – poslanci se ve sněmovně minulý týden dlouze a vášnivě hádali o to, zda mohou kraje převádět nemocnice z příspěvkových organizací na organizace obchodní. Téma, které se stalo otázkou číslo jedna v krajských volbách, vytěžila i sněmovna takřka absolutně.

Celé to vypadalo jako seriózní boj o blaho pacienta – poslanci se ve sněmovně minulý týden dlouze a vášnivě hádali o to, zda mohou kraje převádět nemocnice z příspěvkových organizací na organizace obchodní. Téma, které se stalo otázkou číslo jedna v krajských volbách, vytěžila i sněmovna takřka absolutně. Sociální demokraté a komunisté varovali před „sanatorii pro bohaté“ a „sníženou dostupností zdravotní péče“, ODS kontrovala slibem, že dá celý zákon k Ústavnímu soudu. Zjevnou snahu lapit ještě v den voleb nějaké voliče někteří politici přiznali. „Jsem rád, že se nám podařilo zabránit alespoň v tuto chvíli plánu na další privatizaci nemocnic, a věřím, že občané v pátek a v sobotu udělají definitivní tečku za těmito plány,“ řekl například ministr financí Bohuslav Sobotka. „Má to symbolickou hodnotu. V den voleb sociální demokraté vzkazují komunistům – jsme ochotni s vámi spolupracovat,“ doplnil ho šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Co se mění?

Celý spor se vlastně vede o jedinou větu, kterou sociální demokrat a šéf sněmovního výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora zakomponoval pozměňovacím návrhem do nekonfliktního zákona o snižování hluku. „Příspěvkovou organizaci, jejím předmětem činnosti je poskytování zdravotní péče, nelze přeměnit na obchodní společnost,“ znějí slova, která způsobila tolik povyku. Ale – jak se zdá – pro nic.

&„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].