0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov6. 11. 20047 minut

Ministři se slavíka nezalekli

Grossův kabinet řešil těžkou volbu: zda chránit klidné hnízdo pro pár přísně chráněných ptáků, nebo dát raději obživu a práci dvěma tisícovkám lidí. Ministři se v minulých dnech rozhodli pro to druhé, jejich verdikt má ovšem několik ale. Česko nejenže zchudne v nenahraditelné přírodní rozmanitosti, ale navíc kvůli tomu půjde i před celoevropský soud s hrozbou vysoké pokuty. A to vše možná zbytečně. Podle ekonomických kritiků totiž akce „lutyňská zóna“ nepřinese veřejný užitek. Proč tedy politikové do tak nejistého podniku šli?

Fotografie: Tam vzadu na obzoru je to docela pěkné. Chybí jen průmyslová zóna. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tam vzadu na obzoru je to docela pěkné. Chybí jen průmyslová zóna. Foto Ludvík Hradilek
Fotografie: Tam vzadu na obzoru je to docela pěkné. Chybí jen průmyslová zóna. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Grossův kabinet řešil těžkou volbu: zda chránit klidné hnízdo pro pár přísně chráněných ptáků, nebo dát raději obživu a práci dvěma tisícovkám lidí. Ministři se v minulých dnech rozhodli pro to druhé, jejich verdikt má ovšem několik ale. Česko nejenže zchudne v nenahraditelné přírodní rozmanitosti, ale navíc kvůli tomu půjde i před celoevropský soud s hrozbou vysoké pokuty. A to vše možná zbytečně. Podle ekonomických kritiků totiž akce „lutyňská zóna“ nepřinese veřejný užitek. Proč tedy politikové do tak nejistého podniku šli?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Neberte mi dceru

Jen pár metrů za posledními domy Dolní Lutyně protíná krajinu údolí řeky Olše. Rozsáhlý prostor s bujnou vegetací kolem proudící vody, jedno z posledních míst v okolí Ostravy, kam ještě nezasáhla těžba a kde ještě nestojí žádná továrna. Po léta to volné místo mívalo i svůj „ekonomický smysl“: rozvodněná řeka a potoky z okolí se zde při oblevách pravidelně vylévají z břehů a brání tak povodním v obydlených částech obce. „Je to sice pěkné a v létě sem lítá spousta ptáků. Jenže podívejte se – dvacet let jsem dělal báňského úředníka a před pár lety mě propustili,“ říká Josef Tobola, jeden z obyvatel čtyřtisícové obce ležící v bývalém okresu Karviná, který se už po léta řadí k místům s nejvyšší nezaměstnaností. „Naštěstí jsem měl nějaké pozemky po tchánovi, tak jsem začal podnikat v zemědělství.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc