Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Někdo pro ni musí jet. Foto OPU • Autor: Respekt
Fotografie: Někdo pro ni musí jet. Foto OPU • Autor: Respekt

V případu studentky Miriam Jevíkové se konečně – po pěti měsících od chvíle, kdy byla na Kavkaze unesena – začíná něco hýbat. Novinář a kandidát na senátora Jaromír Štětina je autorem petice, která žádá prezidenta Václava Klause, aby se o vysvobození Miriam zasadil vahou své funkce u ruských úřadů. Za necelý týden podepsalo apel skoro dva tisíce občanů. Minulý čtvrtek schválil senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde Miriam stále studuje, podobnou výzvu – adresovanou prezidentu republiky a ministru zahraničí.

„Miriam Jevíkové pomohou podle mých zkušeností pouze dvě metody. Zásadní angažmá prezidentů Klause a Ivana Gašparoviče a cesta emisara českých úřadů do oblasti, kde Miriam Jevíková zmizela. Vyslanci tam musí být vidět, musí jednat s úřady, musí počítat s tím, že budou uplácet tamní úředníky a policisty. Jen tak se dá něco zjistit a dostat Miriam na svobodu,“ vysvětluje Jaromír Štětina. „Rád bych tam odjel sám, ale mě už do té oblasti po mých aktivitách v minulých letech nepustí,“ dodává.

Miriam Jevíková zmizela koncem letošního května cestou do ingušské Nazraně. Česká policie už podle neoficiálních informací zjistila, že Miriam zmizela na území nedaleko Vladikavkazu, kde jsou na silnicích rozmístěna přibližně každé dva kilometry kontrolní stanoviště ruských bezpečnostních sil. Policie prý ví, že projela jedním z těchto „check…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].