Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Je to lék, nebo droga?

Otázka nastolená v titulku se nyní stále častěji řeší ve Spojených státech, kde se dokonce stala součástí prezidentské kampaně. Posledním případem, jehož rozuzlení je ze strany příznivců medicínského využívání konopí napjatě očekáváno, je kauza dvou kalifornských pacientek Angely M. Raichové a Diany Monsonové, které se dožadují legálního přístupu ke konopí – to jim poskytuje úlevu od nepříjemných stavů po léčbě rakovinného mozkového nádoru. Koncem června rozhodli soudci Nejvyššího soudu, že se tento případ dostane v zimě na pořad jejich jednání. Již dnes se dá předpokládat, že ústředním bodem bude otázka, zda má federální vláda pravomoc určovat jednotlivým státům, zda smí poskytovat konopí k léčbě.

Fotografie: I přes hrozbu kriminálu lidé stále častěji pěstují marihuanu, protože má lepší účinky než mnohé medikamenty. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: I přes hrozbu kriminálu lidé stále častěji pěstují marihuanu, protože má lepší účinky než mnohé medikamenty. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Otázka nastolená v titulku se nyní stále častěji řeší ve Spojených státech, kde se dokonce stala součástí prezidentské kampaně. Posledním případem, jehož rozuzlení je ze strany příznivců medicínského využívání konopí napjatě očekáváno, je kauza dvou kalifornských pacientek Angely M. Raichové a Diany Monsonové, které se dožadují legálního přístupu ke konopí – to jim poskytuje úlevu od nepříjemných stavů po léčbě rakovinného mozkového nádoru. Koncem června rozhodli soudci Nejvyššího soudu, že se tento případ dostane v zimě na pořad jejich jednání. Již dnes se dá předpokládat, že ústředním bodem bude otázka, zda má federální vláda pravomoc určovat jednotlivým státům, zda smí poskytovat konopí k léčbě.

Liberální předci

Marihuana se stala součástí voleb mimo jiné i proto, že zatímco současný republikánský prezident George W. Bush je zastáncem represivního přístupu k jakékoli ilegální omamné látce, demokratický senátor John F. Kerry prohlásil, že pokud bude zvolen, zastaví zatýkání těžce nemocných pacientů užívajících konopí. Marihuana zasahuje do kampaně i prostřednictvím různých organizací, které v médiích lobbují za „svého“ kandidáta na prezidenta. V listopadových volbách budou také hlasovací lístky v řadě států a měst (kupř. Montana, Ann Arbor) obsahovat i otázky ohledně možnosti lékařského využívání konopí.

Je paradoxní, že zatímco v 19. století se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].