Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nad Kmetiněvsí strach

Fotografie: Tady se to stalo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tady se to stalo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Hromádka rozmoklých květin a plyšových hraček na okraji středočeské Kmetiněvsi označuje to strašné místo: tady v první den nového roku někdo zavraždil a znásilnil třináctiletou dívenku Barboru Němečkovou. Ve snaze dopadnout pachatele sáhla policie k netradičním metodám – zatím ale bezvýsledně. A vesnice tak stále zůstává zahalena závojem strachu a vzájemné nedůvěry.

Hotové lynčování

Tragédie, ke které v Česku dochází v průměru jednou do roka, znamenala pro třísethlavou obec Kmetiněves pochopitelný šok.

Vesnici opanovala hrůza a do sousedských vztahů vstoupilo podezření, které trvá dodnes. Místními totiž otřásla nejen samotná vražda, ale i speciální metody policie a tvrzení psycholožky Ludmily Čírtkové, která v MF Dnes bez jakékoli znalosti případu prohlásila, že pachatelem je nejspíš někdo místní. „Chodil jsem po vsi a říkal si, tak kdo z mých sousedů to byl,“ popisuje své pocity starosta Kmetiněvsi a zároveň ředitel nedalekého dětského domova Jiří Beránek. „Okamžitě jsem v domově zakázal dětem vycházky a na obecním úřadě jsme začali se zastupiteli přemýšlet, co dělat.“ Vedení vsi se rozhodlo požádat všech zhruba sto místních mužů, aby poskytli policii vzorky své DNA. „Říkali jsme si, že jakmile se ukáže, že to není nikdo z nás, uleví se nám a budeme se moci zase podívat navzájem do očí,“ říká starosta. Policie však o vzorky DNA…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].