Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Řekni Bushovi ne

Když republikánská strana oznámila, že si vybrala New York – město, kde připadají tři demokraté na jednoho republikána – za místo konání svého konventu, moc nadšení tím nevzbudila. Na konventu bude oficiálně nominován George Bush pro druhé volební období a mezi většinou obyvatel velkoměsta to budí dojem, že prezident chce využít stále ještě živých vzpomínek na 11. září a stvrdit tím svůj monopol na otázku národní bezpečnosti, v těchto volbách klíčovou.

Newyorčané ale nezůstali stranou. Už pár dnů před 30. srpnem, kdy konvent začíná, začalo tradičně liberální město pulzovat dlouho nepoznanou politickou aktivitou, která je skoro stoprocentně antibushovská. Pouliční prodejci si přišli na své prodejem protestních triček, v oknech jsou k vidění plakáty s nápisy „No to the Bush Agenda“ (Ne Bushově agendě) a každý den roste počet aut polepených neuctivými nálepkami na adresu prezidenta a jeho spolupracovníků, zvláště viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ve dnech zasedání budou panovat nezvykle přísná bezpečnostní opatření. Očekává se až několik set tisíc protestujících, ovšem jen v přesně vyznačených lokalitách mimo centrum. Město například nehodlalo riskovat poškození atraktivních destinací typu Velkého trávníku (Great Lawn) v Centrálním parku.

Politika se nevyhnula ani kulturním akcím, jako třeba festivalu „Kvílení“ ve čtvrti East Village, rodišti legendárního básníka Allena Ginsberga. Na akci nazvané podle slavné Ginsbergovy básně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].