Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Se Špidlou to šlo lépe

Rakouská vláda nemá žádného oficiálního zmocněnce pro sudetské Němce. Kdyby však ona funkce vznikla, dotyčný titul by si zřejmě zasloužil ministr sociálních věcí z řad Svobodných, Herbert Haupt. Haupt, sám potomek sudetských Němců, například minulé pondělí prováděl skupinu sudetoněmecké mládeže, původem z Lanškrouna a Kežmarku, vídeňskou zoologickou zahradou v Schönbrunnu, ve čtvrtek byla na řadě opera. „Chci, aby potomci Starorakušanů poznali někdejší c. k. metropoli,“ vysvětluje Haupt.

Ministr sociálních věcí je nyní jediným politikem, který se zajímá o očividně usnuvší snahy týmu kolem bývalého českého vicepremiéra Petra Mareše – ten navrhl odškodňovací program pro sudetské Němce, kteří zůstali v domovské zemi. Na otázku Respektu odpověděl Haupt následovně: „Je to první příznak toho, že vyřazení premiéra Vladimíra Špidly zhoršilo porozumění pro prosby sudetských Němců.“

Česká truchlohra

Haupt lituje, že šance pro symbolické gesto – jak se říká odškodnění v jazyce diplomatů – teď vypadají hůře než předtím, ale „stále ještě očekává nějakou deklaraci k historickým incidentům na parlamentní rovině“. Česko by se mělo – jak to učinilo Rakousko – přiznat k temným stránkám svých dějin jakýmsi „odstupňovaným procesem“. Jelikož ale nyní vládne v Česku „politické vakuum“, tento proces ustrnul.

Také Gerhard Zeihsel, předseda Sudetoněmeckého krajanského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].