Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Děti jako tržní produkt

Fotografie: jak krásné je mít doma ohrožený druh. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: jak krásné je mít doma ohrožený druh. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Od počátku 90. let dochází k zásadní transformaci české rodiny. Za posledních patnáct let se snížily každoročně uzavřené sňatky téměř o polovinu, na loňských bezmála 50 tisíc. Navíc každé druhé manželství končí rozvodem a roční počty narozených dětí jsou dlouhodobě historicky nejnižší. Rodí se totiž kolem 90 tisíc dětí ročně oproti „normálnímu počtu“ 130 tisíc. Toto číslo znamená 1,1 až 1,2 dětí v průměru na jednu ženu. Je to jedna z nejnižších úrovní plodnosti na světě a tato situace přetrvává v Česku již po dobu 8–9 let. Před deseti dny vznikla nová vláda, která by rodinnou politiku měla vzít za jednu ze svých priorit.

Jak se stát šampionem

Podle poslední projekce Českého statistického úřadu do roku 2050 (tzv. nízká varianta) lze očekávat, že počet obyvatel Česka během příštích 46 let klesne na 8 milionů za předpokladu zvyšování průměrného počtu dětí na jednu ženu až na hodnotu 1,4, což je dnešní úroveň plodnosti Rakouska nebo Švýcarska. Naděje dožití by se během této doby prodloužila na 78 let u mužů a 83 let u žen. Tento scénář by ve výsledku vedl k nárůstu indexu ekonomického zatížení (počet neaktivních ku počtu aktivních) na téměř dvojnásobek do roku 2050.

Demografická budoucnost přitom může být ještě horší. Zatím pokračuje zhoršování reálné hodnoty státních příspěvků poskytovaných rodinám s dětmi a jejich význam pro rodinný příjem klesá. V Česku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].