Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dlouhá cesta k odpovědnosti

Ač se to nezdá, i Číňanům přibývají některá ze základních lidských práv. Od září loňského roku se mohou svobodně ženit a vdávat, od října samostatně žádat o cestovní pas a od letošního roku také kupovat a prodávat byty. Zdánlivá samozřejmost, ale až do té doby museli ve všech zmíněných případech žádat o povolení pracovní jednotku tan-wej. Systém, který od vítězství Mao Ce-tungových komunistů v roce 1949 veškeré městské obyvatelstvo organizoval do pracovních jednotek tan-wej, se však pod vlivem ekonomických i společenských změn postupně rozpadá. Mnoho lidí se však místo radosti z nabytých svobod trápí ztrátou „železné misky rýže“ – sociálních jistot, které členství v tan-wej přinášelo.

Fotografie: Pracovat u soukromníka ano. Ale pomůže mi se vzděláním dětí? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Pracovat u soukromníka ano. Ale pomůže mi se vzděláním dětí? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Ač se to nezdá, i Číňanům přibývají některá ze základních lidských práv. Od září loňského roku se mohou svobodně ženit a vdávat, od října samostatně žádat o cestovní pas a od letošního roku také kupovat a prodávat byty. Zdánlivá samozřejmost, ale až do té doby museli ve všech zmíněných případech žádat o povolení pracovní jednotku tan-wej. Systém, který od vítězství Mao Ce-tungových komunistů v roce 1949 veškeré městské obyvatelstvo organizoval do pracovních jednotek tan-wej, se však pod vlivem ekonomických i společenských změn postupně rozpadá. Mnoho lidí se však místo radosti z nabytých svobod trápí ztrátou „železné misky rýže“ – sociálních jistot, které členství v tan-wej přinášelo.

Tan-wej nejsou jen ekonomickým uspořádáním městské společnosti. Členství v pracovní jednotce prostupovalo donedávna celým životem člověka – zaměstnání bylo přidělováno doživotně, člověk zůstával jejím členem i poté, co odešel do důchodu, a děti narozené členům určité jednotky se automaticky stávaly jejími členy. V rámci tan-wej bylo lidem zdarma poskytováno ubytování, zdravotní a sociální péče i vzdělání pro děti. Takové uspořádání společnosti umožňovalo neustálou kontrolu vlády nad životy, prací a myšlením obyvatelstva a snazší manipulaci s obrovskou masou lidí, včetně regulace soukromých záležitostí, např. „politiky jednoho dítěte“. Dodnes jsou mnohá čínská města shlukem &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].