Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Až Viagra spolkne internet

Fotografie: Vítejte ve světě úžasných internetových produktů. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Vítejte ve světě úžasných internetových produktů. Repro Respekt • Autor: Respekt

Dostali jste už e-mailovou nabídku na výhodný nákup Viagry? Nebo možná V1AGRY? Případně na vylepšení kreditních záznamů, na koupi akademického titulu bez studia, na přírodní léky, zázračné pilulky na zhubnutí? To vše a mnohem více se na internetu denně v obrovském množství nabízí prostřednictvím nevyžádaných reklamních zásilek, takzvaného spamu.

Je to nejen nepříjemná, ale i velmi nebezpečná věc. Zahlcuje mailové schránky příjemců a zatěžuje chod celé sítě: podle nejnovějších odhadů už představuje celé čtyři pětiny celosvětového e-mailového provozu. Navíc se kvůli spamu rychleji než kdy dříve šíří nejrůznější viry, protože není v silách uživatelů rozpoznat jeden typ nežádoucí zásilky od druhého. Internet se zpomaluje, spolehlivost elektronické pošty klesá a spolu s tím mizí i důvěra v ni. Jeden z nejdokonalejších komunikačních nástrojů, jaké kdy lidé vymysleli, se tak zvolna hroutí pod tíhou nejvulgárnějšího druhu marketingu.

Od úžasných tablet k ribolofu

Sama existence spamu se zdá být na první pohled protismyslná. Jde většinou o obchodní nabídky, ale copak si vůbec někdo příčetný může chtít koupit pochybné zboží od ještě pochybnějšího prodejce někde na druhém konci zeměkoule? Bohužel se ukazuje, že ano – finanční motivace, která udržuje spamovou mašinerii v provozu, je překvapivě silná. Jedné z mnoha společností, jež za spamem stojí, americkému podniku jménem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].